Turn

 Man trenger ikke ha spilt fotball selv for å gjøre en god jobb i en fotballklubb. Kanskje må man søke en mor eller far som har drevet med eksempelvis turn – som er fantastisk god trening. De kan masse om denne typen trening som aktive og unge fotballspillere trenger, sier Emilsen.

Alternativ trening vil gjøre unge mer atletiske, gi færre skader og bedre fotballspillere, mener Emilsen.

Baksiden

Idrettsskader koster det norske samfunnet mellom 35 og 40 milliarder årlig, fortalte NRK i går.

Skadene er baksiden av medaljen i et samfunn der stadig flere driver organisert idrett.

Unge fotballspillere er svært utsatt for skader (Foto: Ståle Frafjord)
Fotballen står for en tredjedel av idrettsskadene og unge er svært utsatt.

Foto: Ståle Frafjord

Mål

Stine Emilsen har ansvar for trening bland barneskoleelever på Vikings egen fotball-SFO.

Fotballfritidsordningen samler 120 barn med ulik ambisjonsnivå. Emilsen krever at treningen skal være allsidig – forebygging av skader er et av hovedmålene.

Skremt

Unge trenger denne type trening mer enn noen gang, mener Emilsen.
– Jeg blir veldig skremt når jeg får inn 9-åringer som har innskrenket bevegelighet i hofteleddsbøyer og baksiden av lår og som har svak muskulatur i rygg og mage. Årsaken er rett og slett at man er i for lite bevegelse. De som trener mye må trene riktig for ikke å få belastningsskader, sier Emilsen.

Skremt

Barn leker mindre organisert og sitter mer foran pc, tv og dataspill. De er mindre bevegelige og mer mottakelige for skader enn tidligere, men mange trener likevel desto mer organisert i sin idrett.

I motsetning til svært mange andre klubber har Viking ressurser til både å ansatte profesjonelle trenere og et forebyggende støtteapparat. Idrettsforsker Grethe Myklebust ved Senter for idrettsskadeforskning sa til NRK i går at kompetansen for å forebygge skader i idretten er for dårlig ute i klubbene.

Kan ikke løpe

Tidligere landslagsmålvakt i fotball, Erik Thorstvedt, har hatt skader fra topp til tå. Bare i løpet av sine sju år i Tottenham ble han operert tretten ganger. I dag kan han ikke løpe lenger, men er trener for et elitelag av 13-14 åringer i Viking. Fokuset på forebyggende trening er som natt og dag i forhold til da han selv var ung, mener Thorstvedt.

– Det fysiske har et stort fokus, men i Viking gjelder nok det de som trener veldig mye. For dem som trener to ganger i uken for å ha det kjekt, er det nok betydelig mindre – om enn noe, sier Thorstvedt.

Høyere

Erik Thorstvedt (Foto: Ståle Frafjord)
Tidligere landslagsmålvakt Erik Thorstvedt mener alternativ trening vil skape flere gode fotballspillere.

Foto: Ståle Frafjord

Fotballen går raskere og er blitt tøffere – også for de yngste. Treningsmengdene er også langt høyere. Unge spillere i Viking kan i dag trene organisert åtte-ni ganger i uken. Det har også en bakside.

– Det er begrenset hvor mye en kan stå utpå en fotballbane å ta i mot skudd. Men det er nesten ingen begrensinger i hvor mye man kan holde på med alternativ trening – som ikke er så belastende – men som gjør at man er i stand til å tåle mer av den andre treningen, sier Thorstvedt.

Kilde: http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/rogaland

%d bloggere liker dette: